DRAMMEN (MovieZine.no): – Det var gøy og interessant å være med i debatten. Men jeg skulle bare ønske noen hørte på oss når vi sier at vi trenger 50 millioner kroner for å klargjøre hele den norske filmarven til digitalt HD-bruk – enten det er for Blu-ray eller visning på strømmetjenester, sier Christer Falck til MovieZine.no.
Mannen bak «Norske filmklassikere»
Christer Falck er kjent for sitt engasjement for norsk kulturarv, spesielt gjennom prosjektene Norske albumklassikere og Norske filmklassikere.
Det er to initiativ som har som mål å bevare og gjøre viktige norske utgivelser tilgjengelige i nye, fysiske og digitale formater.
Mens albumprosjektet har relansert sjeldne og kritikerroste musikkalbum i samarbeid med Nasjonalbiblioteket, har filmprosjektet fått fart gjennom partnerskap med blant andre Norsk filminstitutt, Nasjonalbiblioteket og rettighetshavere.
Han startet Norske albumklassikerere i januar 2021, og pr. juni 2025 er snart 400 utgivelser utgitt på CD. Norske filmklassikere startet i 2023.
– Vi kan ikke lage Blu-ray-utgivelser hvis grunnlaget ikke holder HD-kvalitet. Da ender vi opp med DVD- eller VHS-kvalitet, og det er ikke godt nok, forklarer Falck.
Mye av arbeidet har vært basert på crowdfunding.

Det var under Kulturytrings-dagene i Drammen 23.-25. juni, at det tirsdag 24. juni ble holdt en paneldebatt i Drammen kulturhus kalt: «Myteknusing: Fysisk film og musikk er i vekst, men hva betyr det for kultur-Norge?».
Initiativtaker var Platekompaniet. Panelsamtalen utfordret alt du trodde du visste om CD-er, DVD-er og Blu-ray. Mens strømming dominerer, opplever fysisk film og musikk en uventet vekst. Hvem kjøper, hvem formidler – og hvor står staten i alt dette? Her fikk tilhørerne høre at kassettspillere selger igjen, og at Taylor Swift topper ikke bare strømmelister – men også fysiske.

– Pengene må til Nasjonalbiblioteket
Christer Falck er tydelig på at han ikke ber om støtte til seg selv, men til selve infrastrukturen:
– Det er ikke jeg som trenger 50 millioner. De skal øremerkes Nasjonalbiblioteket. Hvis de får midlene, har de lovet å digitalisere flere filmer for oss. De gjør allerede en fantastisk jobb, sier han til MovieZine.no som fikk en lang og god samtale med entusiasten etter paneldebatten.
Han stiller seg undrende til hvorfor det ikke prioriteres:
– Norsk filminstitutt deler ut flere hundre millioner til nye filmer hvert år, men det er visst vanskelig å finne 50 millioner til å redde det som allerede finnes.
Falck viser til det enorme arbeidet som pågår i Mo i Rana, der Nasjonalbiblioteket bygger ut nye fjellhaller og digitale løsninger for lagring og bevaring.
I Mo i Rana lages det verdensledende fasiliteter. Nylig ble det ferdigstilt et automatlager nummer tre og et lydlaboratorium. Kostnadsrammen var på 317 millioner kroner på byggeprosjektet som startet i 2022 og ble ferdigstilt i 2025.
– Men det mangler fortsatt midler til å gjøre filmarven tilgjengelig. Jeg har spurt meg selv om hvorfor, sier han.

Digitalisering = inntjening
Ifølge Falck er det ikke lenger snakk om idealisme – men økonomi.
– I dag genererer både film og musikk strømmeinntekter. Det har aldri vært sånn før. Om man investerer 50 millioner nå, tror jeg man får tilbake minst ti millioner i løpet av de første par årene. På 10–20 års sikt kan prosjektet gå i pluss, sier Falck.
Han peker på at 95 % av norske filmer allerede er tilgjengelige i arkiv, men at de fortsatt ikke er digitalisert i høy nok kvalitet.
– Ofte handler det bare om å trykke på knappen. Mye finnes, noe må spores opp. Men teknisk sett er det fullt mulig, sier Falck.
Fysisk format i vekst: – Tallene er ville
Salget av DVD og Blu-ray øker igjen – både i Norge og internasjonalt.
Platekompaniet solgte 300.000 enheter i 2024.
– Det er helt ville tall. Når man regner med andre aktører som eksempelvis Rock & Rolls i Oslo er tallet atskillig høyere, sier Falck.
Han viser også til trender internasjonalt:
– I Japan kjøper 70 prosent av befolkningen fortsatt CD-er. I Norge er vi nede på 3,4 prosent. Vi ble så digitale og kule at vi kastet hele platesamlingen. Men det kommer en backflash, sier Falck.
Han avslutter med et tankevekkende poeng:
– Hvis Taylor Swift bestemmer seg for å gi ut neste album kun på LP, så vil hun tjene mer, og det vil endre bransjen. Hvis Taylor Swift og andre store artister trekker seg fra strømmeplattformene, kan hele systemet rase sammen. Jeg sa det i paneldebatten: Jeg fester min lit til Taylor Swift!
