10 sprø TV-serier basert på virkelige hendelser

Fra stalkere og drapssaker til velværekulter og slaveriaksjoner – her er ti sprø TV-historier som faktisk har skjedd på ordentlig (vel, nesten).

Publisert:

Sannheten trumfer fiksjonen, sies det – og i TV-verdenen er det noen ganger et faktum. I denne listen dykker vi ned i ti vanvittige TV-serier som alle, på en eller annen måte, er inspirert av virkelige hendelser. Vi snakker ikke om historisk nøyaktige skildringer eller stive biografier – snarere tvert imot! Her finner du skrudde psykologiske thrillere, makabre mordmysterier, bisarre stalker-saker og samfunnssatire som henter inspirasjon fra den harde virkeligheten.

Noen er trofaste mot kildene, andre har tatt store kreative steg – men alle etterlater deg med følelsen: «Dette har faktisk skjedd? På ekte?» For deg som liker når virkeligheten byr på bedre manus enn fiksjonen selv – dette er listen du ikke vil gå glipp av.

10. The Act (2019)

«The Act» skildrer et av USAs mest høyprofilerte og makabre tilfeller av «Münchhausen by proxy». Serien følger Gypsy Rose Blanchard og hennes mor Dee Dee, hvis tilsynelatende søte mor-datter-forhold skjuler noe mye mørkere. Joey King og Patricia Arquette briljerer i rollene som den manipulerende moren og datteren som endelig har fått nok.

Det er et pastellfarget mareritt, der helsepersonell, naboer og myndigheter lukker øynene for et psykologisk maktspill som eskalerer til drap. Serien er både hjemsøkende og forvirrende – for hvor mye sympati kan man våge å føle når offeret også er gjerningsmannen?

9. Good American Family (2025)

I «Good American Family» kastes vi inn i en virkelighetsbasert historie som er så bisarr at den kunne ha kommet ut av en skrekkfilm. Serien følger Kristine (Ellen Pompeo) og Michael Barnett (Mark Duplass), et par fra Indiana som adopterer Natalia Grace (Imogen Faith Reid), en jente med en sjelden form for dvergvekst.

Snart begynner de å mistenke at Natalia ikke er den sjuåringen hun utgir seg for å være, men en voksen kvinne med ondsinnede hensikter. Mistanken fører til en rettssak og et mediesirkus som ryster hele familien. Ved å fortelle historien fra flere perspektiver tegner serien et komplekst bilde av saken.

8. Love & Death (2023)

Candace Montgomerys liv i en småby i Texas er så vanlig at det nesten er kjedelig – helt til en øks havner i feil hender. I «Love & Death» spiller Elizabeth Olsen den tilsynelatende perfekte husmoren som plutselig befinner seg i sentrum av en brutal drapssak. Serien er basert på det virkelige mordet på Betty Gore i 1980, og viser hvordan lidenskap, utroskap og fornektelse kan ende i et mareritt.

Til tross for sitt rolige ytre byr serien på snikende uro og en eksistensiell undertone: Hvor godt kjenner du egentlig naboen din – eller deg selv? Den samme saken ble tidligere skildret i miniserien «Candy» (2022), med Jessica Biel i hovedrollen i en litt mer lavmælt, men like ladet versjon av historien.

7. The Staircase (2022)

Når forfatteren Michael Petersons kone blir funnet død på trappen i hjemmet sitt i North Carolina, starter en av historiens mest fascinerende rettssaker. «The Staircase» er basert på både den virkelige hendelsen og dokumentarserien som skildret den. Colin Firth spiller Peterson med en gåtefullhet som gjør det umulig å vite om han er en sørgende ektemann eller en iskald morder.

Med temaer som klasse, seksualitet og medias forutinntatthet er dette en serie som viser at sannheten ikke alltid er svart-hvitt – men ligger smurt inn et sted mellom blodige vegger og juridiske spissfindigheter.

6. Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story (2024)

Menendez-brødrene sjokkerte USA da de myrdet foreldrene sine i Beverly Hills-villaen sin i 1989. Ryan Murphys antologiserie «Monsters» tar for seg denne drapshistorien med samme nådeløse stil som den forrige sesongen om Jeffrey Dahmer. Her er det imidlertid ikke bare drapene som sjokkerer – men det underliggende traumet, mishandlingen og det sosiale spillet i rettssalen.

Serien leker med seerens empati, og stiller spørsmålet: Er de monstre – eller ofre? En historie der overklassens fasade slår sprekker og etterlater seg en lukt av makt, taushet og redsel.

5. Baby Reindeer (2024)

Hvordan blir man forfulgt – og avhengig av stalkeren sin? Richard Gadds selvbiografiske «Baby Re indeer» er noe så uvanlig som en autofiksjonsthriller. Serien følger Gadds alter ego Donny, en ung komiker som får livet sitt revet i stykker av en kvinne som virker både ødelagt og farlig.

Det mest ubehagelige? Hvor mye du kjenner deg igjen i begge deler. Med lavmælt intensitet og sylskarp dialog avslører serien hvordan traumer, skyldfølelse og avhengighet kan utgi seg for å være godhet – og hvordan du kan bli en fange av din egen historie.

4. The Watcher (2022)

Du har endelig kjøpt drømmehuset ditt – men noen overvåker deg. «Inspirert av et virkelig tilfelle i New Jersey, er ‘The Watcher’ et gotisk mysterium som kunne ha vært en Black Mirror-episode regissert av David Lynch. Når en anonym forfølger sender kryptiske brev til en nyinnflyttet familie, rakner livet raskt.

Serien blander klassisk skrekk med satire over det amerikanske forstadsidealet, der naboene er skumlere enn brevene. Det er paranoid, absurd og ubehagelig – og det verste er at du ikke vet om noen noen gang ble arrestert.

3. The Good Lord Bird (2020)

Hva skjer når man skildrer slaveriet i USA med humor, svarthet og rock’n’roll-følelse? «The Good Lord Bird», basert på James McBrides roman (som i sin tur er inspirert av den virkelige slaveribekjemperen John Brown), gjør nettopp det. Ethan Hawke er elektrisk som den fanatiske Brown, som preker mot slaveriet med en bibel i den ene hånden og en rifle i den andre.

Serien følger en ung gutt i forkledning, Onion, som blir trukket inn i kampen. Det er en kaotisk, poetisk og ofte grotesk morsom serie om frihet, rasisme og ekstremisme – som minner oss på at historien ikke alltid trenger å være høytidelig for å være viktig.

2. Swarm (2023)

Hva skjer når fankulturen går fra lidenskapelig til dødelig besatt? I «Swarm», skapt av Donald Glover og inspirert av virkelige tilfeller av ekstrem fandom (men ikke med et like blodig utfall), følger vi Dre – en ung kvinne hvis liv kretser rundt en fiktiv popstjerne. Snart forvandles hennes tilbedelse til en blodig vendetta.

Serien er både satire og skrekkdrama, og utvisker grensene til virkeligheten. Med hentydninger til Beyoncé-fans og påvirkningen fra sosiale medier er dette en historie om ensomhet i et oppkoblet samfunn – der likes kan være dødelig.

1. Apple Cider Vinegar (2025)

Hva har eplecidereddik, velværekulter og et forsvunnet barn med hverandre å gjøre? I «Apple Cider Vinegar» – en finurlig perle basert på flere virkelige helsekulter – følger vi et influencer-fellesskap som kollapser under vekten av sin egen renhetsiver.

Det er like mye satire som thriller, der detox blir til destruksjon og naturlighet til fanatisme. Serien blander true crime, helsehysteri og svart humor til noe som føles som en blanding av Goop og Midtsommer. Den største frykten? Hvor kjent det hele føles.

Virkeligheten er ofte merkeligere enn fiksjonen – men det er nettopp der disse seriene briljerer. De tar utgangspunkt i sanne historier, men filtrerer dem gjennom kreativ historiefortelling, og viser hvordan samfunnet vårt, frykten og begjærene våre blir stoff for de mest overbevisende dramaene. Neste gang du ser noe som er «for sprøtt til å være sant» – tenk deg om.

Nytt