Den nye norske monsterfilmen har allerede laget bølger internasjonalt. Se ny trailer her.
Før filmen var ferdig klippet, sto den for det største internasjonale forhåndssalget for en norsk sjangerfilm noensinne. Blant landene som har sikret kinodistribusjon av «Kraken» er Tyskland, Frankrike, Spania og 35 land i Nord- og Sør-Amerika. Alle vil se monsteret gå amok i Sognefjorden.
Kraken er en mytisk figur som har inspirert J.R.R. Tolkien og gjort flere opptredener i amerikanske filmer som «Pirates of the Caribbean» og «Clash of the Titans». Det de færreste vet, er at monsteret har norsk statsborgerskap.
I nye klipp fra Kraken testes en teknologisk nyvinning ut på et oppdrettsanlegg, men med framskritt kommer det ofte uforutsette konsekvenser. Hva kan de ha vekket til live?
– Kraken er Norges Godzilla
Norske Kraken har skremt sjøfolk i over 250 år. Nå står Sognefjorden for tur og Kraken-regissør Pål Øie ønsker monsteret velkommen hjem.
– Kraken er på mange måter Norges Godzilla. Slik Japan iblant låner ut sitt sjømonster Godzilla til amerikanske produksjoner, har Norge lånt ut sjømonsteret Kraken opptil flere ganger – men nå er det nok, sier Øie og fortsetter:
Det er på tide å slippe Kraken fri i sine rette omgivelser: Sognefjorden, verdens dypeste og mest hemmelighetsfulle fjord, sier Øie.
– Vil vise norske kinogjengere «noe de aldri har sett før»
Kraken-lanseringen har så langt lekt med setningen «Du kommer aldri til å bade i fjorden igjen», et spill på hvor lite badelystne folk var verden over etter Steven Spielbergs blockbuster Haisommer i 1975.
Pål Øie, som tidligere har stått bak kinofilm-suksesser som Tunnelen (2019) og Villmark (2003), er selv oppvokst ved fjorden. Han har alltid vært nysgjerrig på dypets hemmeligheter:
– Vi vet mye om 5 prosent av havet, men resten er ukjent, og det er de siste 95 prosentene vi utforsker med Kraken. Vi skal vise norske kinogjengere noe spektakulært som de aldri før har sett på kino: Det ultimate sjømonsteret.
– Ikke alt vi gjør i fjordene våre som er like klokt
Pål Øie forsøker å holde kortene tett til brystet når det gjelder hva som er årsakene til at Kraken dukker opp i filmen:
– I mange monsterfilmer er monsteret et resultat av noe mennesker gjør som er uklokt: Tenk på fornøyelsesparken i Jurassic Park, det å hente den store apen hjem i King Kong-filmatiseringene, eller den første Godzilla-filmen, hvor monsteret var en metafor for atomvåpen. Jeg skal ikke si altfor mye, men det er kanskje ikke alt vi gjør i fjordene våre som er like klokt?
Kraken har norsk kinopremiere 24. oktober i år.